Stora och små rum – hur du påverkar rumsuppfattningen

Med olika hjälpmedel kan man påverka rumsuppfattningen i sitt hem. Beroende på vad man vill uppnå finns det några knep att ta till för att skapa en stor, luftig, ljus, mindre, eller mer ombonad känsla i ett rum. Man kan också lura ögat att uppfatta rummet som bredare eller ha högre takhöjd. Här kommer några tips som är bra att tänka på när man planerar eller renoverar sitt hem!

Påverka rumsuppfattningen med färg

När du gör färgval till ditt hem är det viktigt att tänka på vilket intryck du vill att rummet ska ge. Vill du ha en ljus, rymlig känsla eller en lite mörkare och mysigare? Ljusa färger ger rummet ett luftigare intryck medan mörka färger gör det lite mindre, men också mer ombonat. Små rum kan alltså med fördel målas ljusa. Mörkare toner fungerar bra i större rum eller om du vill få en mysig och ombonad känsla, som t.ex. i ett sovrum.

Påverka rumsuppfattningen med mönster

Om du väljer att tapetsera i ditt hem behöver du även tänka på vilket intryck mönstret i tapeten ger. Stormönstrade tapeter kan ha en förminskande effekt av ett rum medan småmönstrat gör att rummet känns större. Stora mönster passar därför bra i stora rum medan små mönster passar i mindre rum. Detta gäller även kakel i badrum. Ett litet badrum gör sig bättre med mindre kakelplattor än stora plattor som tar större plats i rummet.

Påverka rumsuppfattningen med linjer

Inredningstermen ”ledande linjer” är ett bra verktyg för att förändra uppfattningen av ett rum. Ledande linjer i lodrät riktning gör att rummets takhöjd uppfattas som högre, medan linjer i vågrät riktning gör att rummet känns bredare. Dessa linjer kan man skapa med hjälp av tapeter, målade ränder, träpaneler eller t.ex. gardiner som adderar linjer från golv till tak. Även linjer i golv skapar ledande linjer och ger olika uppfattning beroende på vilket håll träplankorna är lagda åt. Om man är osäker på vilket håll man ska lägga golvet åt är det vanligast att lägga plankorna i ljusets riktning. Däremot kan man välja tvärtom för att skapa en annan effekt, som t.ex. uppfattningen av ett bredare rum.

Du kan även läsa mitt inlägg om hur man påverkar rumsuppfattningen med möbler och inredning här: https://bostadsfilm.se/fa-ditt-rum-att-se-storre-ut-med-5-enkla-knep/

Andra populära inlägg

Vad innebär homestyling?

Det är många som funderar på vad homestyling innebär och vad det egentligen gör för försäljningen av en bostad. Är det värt den extra kostnaden

Läs mer

Therése Karlsson

Certifierad Inredare & Homestylist

Jag lyfter fram det bästa i din bostad och hjälper dig att skapa hemtrevliga intryck.

Besökarnas favoriter
Våra guider

Så kan du tjäna mer pengar på din bostadsaffär!

Behöver du hjälp?

Bostadsfilm

Home styling

Stylingtips

STARTA

0$

Tack, nu har du fått ett mail från oss! Om du inte hittar det, kolla skräpposten.

Beräkna ditt pris

[item-282_quantity] 
Du behöver kontakta oss för att få ett korrekt pris, detta blir en uppskattning.


Välj ett alternativ för att gå vidare

NÄSTA

Hur mycket extra kan du tjäna?

[item-268_quantity] KR

Ställ in bostadens uppskattade utgångsprisDu uppskattas tjäna [item-268_price] KR extra 🎉Du uppskattas tjäna 

[item-268_price] KR extra 🎉


Välj ett alternativ för att gå vidare

NÄSTA

Nu snackar vi!

Du uppskattas kunna tjäna:

Du uppskattas tjäna: [item-268_price] KR extra 🎉

Du betalar endast: [total] KR

Bostäder som sålts med våra bostadsfilmer har en snittökning på 16% från utgångspriset, jämfört med med genomsnittet som ligger på 12%. Detta betyder att en budgivning i snitt genererar 25% mer pengar för bostäder som använder sig av bostadsfilm. Observera att denna beräkning görs utifrån historisk försäljning och att det inte finns några garantier för ett ökat slutpris.

Bostadsfilm.se får ta del av informationen från formuläret

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt :
Total :

SKICKA